Részecskeszűrő javítás

A részecskeszűrő vagy más néven DPF (Diesel Particulate Filter) elsődleges célja a környezetvédelem – feladata a kipufogógázban található, finom szemcséjű korom kiszűrése. Ideális esetben a szennyezőanyag mennyiség körülbelül 95%-át képes megkötni, ártalmatlanítani. Ha a rendszer nem működik megfelelően, külső beavatkozás szükséges. Számítógépes részecskeszűrő regenerálás Budapesten, garanciával!Melyik autóban van részecskeszűrő?

Dízel modellekben gyakorlatilag elkerülhetetlen a DPF megléte, hiszen a motor öngyulladásának következtében a koromkibocsátás jelentős. Az Euro 5 norma szerint ez legfeljebb 0,005 gramm lehet kilométerenként – ezért a 2009 szeptemberétől gyártott diesel autókban már kötelező alkatrész a részecskeszűrő. A benzines verzió (OPF) a 2018 szeptembere után gyártott, direkt befecskendezéses/turbós benzines modelleknél előírás.

A részecskeszűrő működése

A szenzorok pontosan tudják, hogy mennyi korom van a szűrőben. Ha ez a mennyiség elér egy bizonyos kritikus értéket, megkezdődik a részecskeszűrő regenerálás (DPF kiégetés): a kipufogógáz extrém magas hőmérsékletének segítségével az autó elégeti a felgyülemlett kormot. Azonban ezt csak meghatározott körülmények között képes elvégezni… Ha a jármű nem éri el a megfelelő üzemi hőmérsékletet, a folyamat nem indul el. Ez gyakran előfordul, ha a kocsit csak rövidebb távokon használjuk (~ kevesebb mint 30 km/nap). 

Honnan tudom, hogy regenerál a DPF?

Sajnos kevés az olyan autó, amely rendelkezik visszajelző lámpával.

Árulkodó jelek lehetnek például:

  • A fordulatszám és a pillanatnyi fogyasztás megemelkedése
  • A motor hangjának megváltozása
  • Az autó teljesítményének csökkenése
  • Indokolatlanul nagyobb füstkibocsájtás


Számítógépes részecskeszűrő regenerálás

Egy teljesen biztonságos eljárás, mely során a járműre egy speciális kommunikációs eszközt szerelünk. Ezzel elérjük, hogy a gyárilag beprogramozott regenerációs folyamat automatikusan elinduljon. Így a motorvezérlő elektronika (ECU) helyett egy számítógép végzi a feladatot.Autóelektronika javítás gyorsan és szakszerűen!